Travel ke Shanghai – dari pandangan rakyat Malaysia yang menetap di sana!

Peluang menetap di Shanghai hampir setahun banyak mengajar erti kehidupan dan juga bersyukur dengan kehidupan kita di Malaysia. Posting untuk kali ini agak istimewa kerana lebih menjurus kepada perkongsian pengalaman, tips-tips untuk anda yang berminat untuk menjejakkan kaki di Bandaraya Metropolitan Shanghai.

The Bund

 

Kenapa mahu ke Shanghai?

Berdasarkan posting-posting sebelum ini, anda pasti telah mengetahui serba sedikit berkenaan Beijing dan Xi’an. Shanghai merupakan syurga membeli belah – original mahupun tiru@n, taman tema bertaraf antarabangsa, bangunan-bangunan pencakar langit, taman-taman tradisional yang terpelihara dan banyak lagi.

Satu perkara yang anda tidak perlu risau, makanan halal amat mudah didapati memandangkan peniaga-peniaga muslim yang ada dimana-mana dan juga Masjid-Masjid yang mudah di akses dan hampir dengan tempat tarikan utama.

 

Sedikit pengenalan tentang Shanghai

*Penulis masih mencari masa yang sesuai untuk menulis secara panjang lebar…

 

**Sebarang soalan berkaitan DISNEYLAND Shanghai, The Bund, Nanjing Street, Hard Rock Cafe Shanghai dan sebagainya boleh diajukan di ruangan komen…

2 thoughts on “Travel ke Shanghai – dari pandangan rakyat Malaysia yang menetap di sana!

 • November 15, 2017 at 1:08 pm
  Permalink

  Hi Bro,

  I would like to know, do we have any Halal food at Shanghai Disneyland?

  In your prev post for Disneyland Hong Kong, at least two halal restaurants available there.

  Any tips for me and family?
  Plan to visit Shanghai this winter.

  Thank you
  Danny

  Reply
  • November 17, 2017 at 8:43 am
   Permalink

   Hi Danny,

   Sekiranya anda ke Disneyland Shanghai, terdapat kedai makanan halal di Food Republic, Disney Town..betul-betul di sebelah kiri pintu masuk Disneyland Shanghai. Jika anda masuk ke dalam Disneyland dan ingin makan tengah hari, anda masih boleh keluar di pintu keluar dan masuk kembali ke taman tema dengan syarat gelang pass masuk masih dlm keadaan baik..tiada bayaran tambahan untuk keluar dan masuk selagi pass pada hari yang sama.

   Tips:-
   1.Elakkan pergi ker Shanghai Disneyland pada hujung minggu dan cuti umum utk negara China… anda akan hanya mampu bermain dua atau tiga permainan sahaja pada hari ini. Tron antara permainan yang mendapat sambutan sgt menggalakkan.. cuba masuk seawal mungkin dan terus menuju ke permainan pilihan anda..
   2.Boleh download Apps Disneyland untuk mengetahui live status untuk masa beratur dan permainan yang menjadi tumpuan ramai…
   3. Anda boleh bergambar di petang hari dan elakkan pembaziran masa di awal-awal masuk kerana ingin bergambar…banyak lagi masa anda ada sambil menunggu pertunjukkan bunga api.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *